HİDROLİK FREN SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR VE HİDROLİK FREN SIVILARININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

card example

Hidrolik fren sistemlerinde aracın frenleme mekanizmasını çalıştırmak için hidrolik sıvı basıncından faydalanılır. Fren sisteminde pedala kuvvet uygulandığında merkez silindirin pistonu hidrolik basınç oluşturur. Oluşan bu basınç borular vasıtasıyla tekerlek silindirlerine iletilir ve içinde balataların bulunduğu kaliper pistonunu harekete geçirerek fren pabuçlarının disk üzerinde baskı yapmasını sağlar. Hidrolik disk fren parçalarında meydana gelen bu baskı tekerlek hareketlerinin yavaşlamasına neden olur.

Hidrolik fren sistemlerinde çoğunlukla DOT 3 ve DOT 4 sınıfında glikol-eter esaslı sıvılar kullanılmaktadır. Glikol-eter fren sıvıları higroskopik özelliğinde olduğundan normal atmosferik basınç seviyelerinde dahi ortamdaki suyu absorbe edebilmektedir. Fren hidroliğindeki bu su içeriği, kaynama noktasını düşürerek performansı etkileyeceğinden dolayı fren hidroliğinin en fazla 1-2 yılda bir değiştirilmesi tavsiye edilir.

Hidrolik Fren Sıvısında Olması İstenen Özellikler:

  • Yüksek Kaynama Derecesi
  • Düşük Donma Noktası
  • Metal Aksamları Korozyona Karşı Koruma
  • Plastik ve Kauçuk Malzemelerle Uyumluluk

Hidrolik Fren Sıvılarının Başlıca Standart ve Şartnameleri;

  • FMVSS 116 (Federal Motor Vehicle Safety Standard)
  • SAE J 1703 (Motor Vehicle Brake Fluid Standard)
  • DOT (Department of Transportation)

LUBEX
ÜRÜNLERİNİ KEŞFEDİN

Lubex motor yağları ile üstün performans ve koruma! Farklı ihtiyaçlara yönelik geniş ürün yelpazemizi inceleyin ve aracınız için en uygun motor yağını bulun. Yüksek kaliteli formüllerimizle motorunuzun ömrünü uzatın.

TÜM LUBEX ÜRÜNLERİ
card example
LUBEX ANTIFREEZE G-12 PLUS
İNCELE
card example
LUBEX MITRAS AX SYN 75W-140
İNCELE
card example
LUBEX BRAKE FLUID DOT 4
İNCELE
BİZİ SOSYAL MEDYA’DA TAKİP EDİN!